In stilte even een moment voor jezelf. Meditatie, let’s give it a shot!

Heb je het al wel eens geprobeerd? Of je nu iemand bent die vaker mediteert of het eigenlijk een beetje zweverig vind, het is de moeite waard er wat meer over te weten. Het kan zijn dat het woord meditatie an sich niet zo bij je past, dat kan. Noemt het gerust een moment rust voor jezelf. Even wat ruimte maken.

Meditatie, mediteren, er ligt werkelijk een wereld achter. Maak het jezelf comfortabel met een plek waar je even alleen kunt zijn, het warm genoeg hebt en prettig kunt zitten of liggen.
Neem even de tijd voor jezelf.

Wanneer je kunt gaan zitten en je jouw lichaam vertelt dat ‘ie moet gaan zitten en blijven zitten. Dat eten, drinken en op de telefoon berichten beantwoorden, straks weer kan.

Je brein moet volgen. Het lichaam wil terug naar het verleden. To-do lijstjes schieten voorbij, verleden, toekomst, dingen die je van jezelf verwachten roepen om aandacht. Maar dan…

Dan breng je je aandacht naar het heden. Je lichaam gaat zoeken naar de bekende weg, de bekende gedachten, de bekende emoties. 

Zelf voelde ik op de eerste momenten dat ik ging zitten vaak ongeduld, soms zelfs frustratie en irritatie, omdat ik weer op wilde staan en aan de slag wil gaan. Dat was ik zo gewend, dingen doen, aanpakken. Maar al gauw riep het ‘mogen mediteren’ al een gevoel van rust op, even een moment voor mezelf.

Dit is het programma dat je onderbewuste aanzet. Doen wat je altijd deed.

Je wordt je bewust van je voorspelbare gedachten, emoties die je lichaam opwerpt. En dan blijf je zitten. Je ‘programma’ start en verwacht dat je volgt… je brein wil namelijk niet in het hier en nu zijn en je oncomfortabel voelen… je brein wil weer in de actie stand. Je brein oppert reacties als ‘start morgen’, of iets als ‘dit lukt je niet, waarom zou dit’, ‘jeetje wat zweverig, dit is niets voor mij’. 

Dan blijf je zitten en zeg je tegen jezelf: Nee, ik blijf zitten, ik adem in en adem uit en laat de gedachten en de emoties die daar aan vast zitten komen en gaan. Het is je programma her programmeren, opnieuw ‘opvoeden’. 

En… je blijft zitten, adem in adem uit… Practise… it wil get easier. 

Door te blijven zitten, in en uit te ademen, breng je je breinsnelheid ( je hersengolven) naar beneden.  

Stel jezelf voor als zittend naast een oever van een rivier. De gedachten die opkomen zijn het water… stromend. Het ene moment stevig en onrustig, het andere moment wat kabbelend. Mocht een gedachte je grijpen en je wordt in de rivier meegezogen, kies er dan voor weer terug te gaan naar je ademhaling en klim weer op de oever. Adem in adem uit. Steeds weer terug naar je ademhaling en de gedachten drijven voorbij.

Wacht niet tot iets van buitenaf. Tot iets van buitenaf je beter laat voelen. Wacht niet in een staat van gemis. Veroorzaak zelf het effect! Stap zelf de eerste stap richting succes, gezondheid en welzijn. Neem zelf de touwtjes in handen, voel zelf de grip, van klein naar groter. 

Heb je zelf geen visie over jouw toekomst, dan wordt het meer van hetzelfde van wat er is, en is geweest. Het wordt voorspelbaar omdat het programma van je lichaam jouw brein aanstuurt en zoekt naar bevestiging, dus blijft doorgaan in die modus. Je doet dezelfde dingen, ziet en spreekt dezelfde mensen. Onbewust. 

Mediteren is als sporten en gezond eten

Mediteren is als tandenpoetsen voor je brein. Als broccoli voor de geest.

“Meditation can help us embrace our worries, our fear, our anger; and that is very healing.
We let our own natural capacity of healing do the work.” Thich Nhat Hanh

Mediteren
Misschien wat anders dan je verwacht had. Je hoorde er allerlei goeds over, dus je besluit het te proberen.  Het kan zomaar zijn dat je merkt dat je hoofd maar niet leeg wordt, dan je gedachten maar blijven komen. Dat je dolgraag wil stoppen. Dat je denkt dat je het niet kan.
Je ervaart geen verlichting, geen spirituele visioenen. Geen intens gevoel van kalmte of bruisend gevoel van liefde. En het lukt ook niet om te zweven. Je stopt met mediteren. Niet doen, wacht, ik vertel je wat meer over wat je daarbij kan helpen.
De voor- en nadelen van mediteren

De voordelen zijn duidelijk:
Mediteren vermindert stress, angst en haast.
Je krijgt het gevoel dat je meer tijd hebt.
Je voelt je liefdevoller, kalmer en gelukkiger.
Tegenslagen voelen minder zwaar.
Je beseft dat je niet je gedachten bent, maar dat je gedachten hebt.
Het leven verloopt met minder moeite, minder weerstand.
Je voelt je vrijer, zorgelozer en gelukkiger.
Het wordt eenvoudiger om in het moment te leven.

Dat is een mooi rijtje he, de nadelen zijn echter ook duidelijk:
Het kost tijd en een beetje discipline.
Het voelt soms alsof je het verkeerd doet, waardoor je aan jezelf kunt gaan twijfelen (niet nodig).
Je gaat je zo kalm voelen dat je niets meer te zeuren hebt als je koffie gaat drinken met een vriend(in).

Hierbij 8 tips om je met mediteren wat beeld te geven:

1. Mediteer zonder daarbij iets te verwachten.
Mediteren is geen magische bezigheid. Verwacht geen spirituele verlichting, geweldige inzichten of overweldigende kalmte. Zeker niet als je net begint.

Het kan gebeuren dat je meditatie een bijzondere ervaring wordt – en soms zal dat ook zo zijn. Maar meestal is het simpelweg een moment voor jezelf. Je bent stil en kalm. En die kalmte draag je vervolgens mee je dag in.

2. Maak het niet te groot voor jezelf, ga gewoon zitten.
In welke houding kun je het best mediteren? In elke houding. Je kunt zittend, liggend en zelfs staand of lopend mediteren. Wat jij het prettigst vindt.
Zelf mediteer ik meestal zittend op 2 op elkaar gestapelde kussens, met mijn benen naar achteren of in de kleermakerszit. Ik houd mijn rug recht en leg mijn handen op mijn benen.

Er is geen goed of fout. Er is alleen mediteren en niet mediteren. En als je het niet doet dan doe je jezelf tekort. Dus doe gewoon wat bij jou past.

3. Zet een timer of gebruik een app
Ja. Mediteren zonder timer is altijd een dolle boel. Soms voelt het alsof ik pas vijf minuten zit, maar blijk ik al een kwartier verder te zijn. Of weet ik zeker dat ik al tien minuten mediteer, en ben ik pas vier minuten bezig. 

Tijdens je meditatie ga je merken dat tijd wat minder grijpbaar is. Zet daarom altijd een timer voordat je begint, zodat je zorgeloos kunt mediteren. Zet je smartphone op ‘niet storen’. Blijf zitten totdat je timer afloopt. Weersta de drang om tussentijds je meditatie af te breken.
Merk hoe de saboterende gedachten naar boven komen. ”Ik kan beter stoppen, dit is saai”, ”dit slaat nergens op”, ”ik kan nu beter checken of ik mail heb”.

Observeer deze gedachten en laat ze rustig aan je voorbij gaan. Je kunt best tien minuten niets doen.

4. Investeer in jezelf en probeer er serieus een gewoonte van te maken.
Mediteren werkt het best als je er een dagelijkse gewoonte van maakt.

Zelf mediteer ik het liefst in de ochtend of de middag. Als ik ’s avonds mediteer merk ik vaak dat ik minder goed slaap. Dat klinkt vreemd, maar ik krijg altijd heel veel energie en zin in het leven na een meditatie. Dan wil ik dus juist niet slapen.

Doe – als je een fijn moment gevonden hebt – je best om je hier dagelijks aan vast te houden.

Je kunt jezelf daarbij helpen door een moment in jouw agenda te prikken, zoals iedere ochtend, na het ontbijt. Kort mediteren is beter dan niet mediteren. Echt. Als je geen tijd hebt om 10 minuten te zitten, trek er dan 5, 3 of zelfs 1 minuut voor uit.

Hoe vaker je mediteert, des te meer profijt je ervan hebt en des te makkelijker het wordt. Eén keer per dag is een goed startpunt. Als je het niet lang wilt doen, doe het dan kort. Maar doe het.

Voor je het weet heb je de meditatie gewoonte opgebouwd, en begin je te wennen aan dat heerlijke kalme gevoel. Dan wil je niet meer zonder, en gaat het vanaf daar bijna automatisch. Net als tandenpoetsen.

5. Richt je aandacht op je ademhaling
Ik adem vervolgens rustig vanuit mijn buik door mijn neus. Gewoon een natuurlijk ritme, niets speciaals.
Bij iedere inademing probeer ik mijn rug iets rechter te maken. Alsof mijn kruin zachtjes met een touwtje omhoog wordt getrokken. Niet geforceerd.
Bij iedere uitademing probeer ik mijn lichaam verder te ontspannen. Ik scan mijn lichaam stap voor stap op spanning, en laat de spanning los.
Als ik lekker ontspannen ben richt ik mijn aandacht op mijn ademhaling. Soms gaat dat makkelijk. Soms ben ik iets meer afgeleid.
Als ik afgeleid raak dan zeg ik in mijn hoofd ”in… uit…” en volg ik mijn ademhaling. Dit houdt me in het moment Soms word ik meegesleurd in allerlei gedachtestromen. Zodra ik dat besef breng ik mijn aandacht rustig weer terug naar mijn ademhaling.
  • Tel meditatie. Je telt iedere uitademing zachtjes in je hoofd. Je kunt doortellen tot je de tel kwijt bent, waarna je weer bij één begint. Je kunt ook voortdurend tot tien tellen.
  • Zen meditatie. Houd je ogen open, kijk schuin naar beneden, richt je op een vast punt en maak je focus zacht. Adem ondertussen rustig via je buik. Deze meditatie kun je overal doen, zelfs in de trein!
  • Bodyscan meditatie. Scan je lichaam rustig van top tot teen, en laat spanning wegvloeien waar je het tegenkomt. Dit werkt vaak het best als je liggend mediteert.
  • Mindfulness meditatie. Richt je aandacht op de wereld om je heen. Ga rustig zitten, en luister naar de geluiden. Voel de stoel onder je billen. Observeer de geuren om je heen. Zodra je gedachten opmerkt, breng je je aandacht terug naar je zintuigen.
  • Geleide meditatie. 
6. De kunst is niet om je hoofd leeg te maken

Vies verhaal: zoals de blaas continu urine ontvangt, zo ontvangt je brein continu gedachten. Dat is heel natuurlijk, daar is niets tegen te doen.

Veel mensen denken dat je tijdens een meditatie je hoofd leeg moet maken. Maar dat is onbegonnen werk. Wat je doet is je aandacht verschuiven naar het moment. Daardoor ervaar je soms momenten van stilte. Maar die stilte wordt al snel weer verstoord door nieuwe gedachten. De kunst is om je gedachten te observeren. Wanneer je mediteert besef je dat jij niet je gedachten bent. En dat helpt je je problemen te relativeren en lekkerder in je vel te zitten.

Als je vaker mediteert zul je wel merken dat je hoofd minder vol wordt. Maar helemaal vrij van gedachten zul je nooit lang zijn. Net zoals je blaas niet voor altijd leeg zal blijven.

7. Mediteer langer en vaker

Bevalt het dagelijks mediteren? Daag jezelf dan uit om het wat langer te doen. Mediteer je nu meestal tien minuten? Probeer dan eens een kwartier te mediteren. Mediteer je nu alleen in de ochtend? Probeer dan ook eens in de avond een paar minuten te gaan zitten.

8 Toch een stukje magie?
Wanneer je mediteert, stel je je brein in staat magische verbindingen te leggen.  ervaringen, dingen je hebt gezien, mensen die je hebt gesproken, dingen die je hebt geleerd. Alles is aanwezig in jouw brein. Niet altijd meer even bewust. Jouw brein kan, als het in meditatieve staat is, deze onderlinge stukken verbinden. Waardoor je creativiteit toeneemt en er plannetjes en ideeën kunnen ontstaan, vanuit dit magisch brein. 

 🌱 Ik wens je momenten toe die jezelf verbazen, momenten van rust en momenten van echte genegenheid voor jezelf. . 

Het zo is belangrijk je mind te onderhouden, te verzorgen…. lief je hebben.
We kunnen samen een mooiere wereld maken als ieder investeert een stukje zelfliefde en veerkracht. 

Sadhguru vertelt over meditatie en hoe ons brein werkt. Dat als je wil zitten en mediteren, je brein vanalles opwerpt. Dat ons brein ons op een bepaalde manier tegenwerkt. Wanneer dit brein vóór ons werkt… daar ligt de magie.

https://youtu.be/GAAP7XZ-pxA

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *