Voetreflex massage

Stimuleer het zelfhelend vermogen van het lichaam naar gezondheid en vitaliteit

De Veilige haven -module

Het werkboek

Met kennis kom je verder- Het werkboek binnen stap 2

Deze aanpak is voor mij een echte game changer geweest.  En tegelijkertijd is het voor mij ook een stap geweest naar het écht begrijpen van hoe je als mens in elkaar zit en hoe je naar de Hoogste Versie van jezelf komt. 
De versie die minder drama in haar leven ervaart, geduldig is, liefdevol in het leven staat, haar intuïtie feilloos inzet, steeds verder zakt in diep vertrouwen in zichzelf & het leven en die wars van alle ruis weet wat ze te doen heeft.

In sessie 1 en 2 hebben we gesproken over jouw huidige situatie. Wat leeft er nu. Waar voel je je prettig bij, wat schuurt en wat wil je graag anders. Dit beeld begint nu aan jouw horizon te verschijnen. Toch? Zoniet dan gaan er tijdens het maken en doorwerken van dit werkboek, ook antwoorden en inzichten komen…
Waar is winst te behalen in jouw energie? Waar zie je factoren die jou niet meer dienen en waar je afscheid van wilt nemen. 

💚Dit werkboek bestaat uit bezinningsmomenten, praktische oefeningen en tijd voor ruimte. Zodat de mist die wellicht nu nog in je hoofd hangt, beetje bij beetje kan optrekken. En je veerkracht kan gaan ervaren omdat je weet aan welke knoppen draaien kunt. Waardoor je vervolgens actief stappen kan gaan zetten naar jouw versie 2.0. De veilige haven, vanuit jouw Binnenwereld, waaruit je ieder moment kan ‘tappen’. Zodat je op koers blijft. In sessie 3 gaan we in gesprek over de komende opdrachten. 

Nog even een aantal motto’s💚 bij dit werkboek

  • Eerst voor jezelf zorgen, dan voor de ander: geven vanuit overvloed, niet vanuit schaarste.
  • Van perfectionisme naar excellentie: vanuit jezelf steeds willen verbeteren, op de buitenwereld gericht…naar.. excellentie: gericht op jouw Binnenwereld, steeds zoeken naar punten voor groei, vanuit een ontdekkingsreis 💚Enjoy your journey. 
  • Wellicht helpt het je vooraf al door te denken dat je als het ware gaat zoeken naar de zandzakken die jouw luchtballon naar beneden houden.  Zie je het voor je dat wanneer je zakken ‘los laat’, de ballast gaat droppen, dat je stijgt en je lichter gaat voelen? 
  • …om terug te komen op de overstijgende metafoor van jouw zeilschip waarbij je van jouw Binnenwereld de kapitein bent- welke zeilen staan scheef in de wind? Welke zeilen lubberen en dienen naar beneden gehaald te worden voor een reparatie? Het is aan jou. Jij als kapitein van jouw eigen Binnenwereld bent aan zet!

Inhoud- Hoe is dit werkboek opgebouwd

  • Je gaat Energiegevers en energievreters ontdekken 
  • Je doet onderzoek naar jouw belemmerende/beperkende overtuigingen
  • ….om vervolgens te besluiten welke ballast je wil droppen op jouw vaarroute, zodat je lichter verder kan. 

Staat er een 👉 dan wordt er om actie gevraagd. 




Energiegevers en energievreters 

Flow, oftewel energiegevende momenten zijn momenten die geen energie vragen 

  • waarop je geniet van waar je mee bezig bent; voor je het weet is er een paar uur voorbij 
  • waarop je de tijd vergeet
  • waarop je amper moet nadenken bij wat je doet  
  • waar je naar uitkijkt
  • waarvan je het zelf niet zo bijzonder vindt wat je laat zien, maar anderen wijzen je erop dat je het goed kan 
  • die je ook kan onder stress, in moeilijke omstandigheden of als je moe bent
  • waarbij je na afloop misschien fysiek moe bent, maar mentaal heb je meer energie dan je vooraf had
  • …wellicht heb je meer signalen? 

Energievretende momenten zijn die momenten: 

  • die energie vragen en daar ben je je bewust van
  • waarvan je niet geniet 
  • waarop de tijd niet vordert 
  • waar je niet naar uitkijkt 
  • waarop je jezelf heel erg moet concentreren om erbij te kunnen blijven of om een goed resultaat te kunnen neerzetten 
  • waar je moe van wordt … die in gesprekken steeds terugkeren…  en steeds benoemd worden als datgene waar je aan zou moeten werken; je weet het, je zegt dat je er aan gaat werken en tegelijkertijd komt er weinig of niets van. Of iets waarvan je zelf goed weet dat het een punt is. 
  • waarop je energie moet steken in wat je aan het doen bent; je ziet er tegenaan, je stelt het uit, de tijd kruipt vooruit en je bent tijdens de activiteit voortdurend bewust van het feit dat het je veel energie kost
  • die vaak opduiken in je storende gedachten: datgene waar je in de auto naar huis zit op te tobben, waar je ’s avonds of in het weekend mee bezig bent, waar je ’s nachts van wakker ligt, waar je niet uitkomt, waar je voortdurend in je hoofd gesprekken of dialogen over aan het voeren bent of die je achtervolgen. 

👉Hou een week een dagboek bij. Telkens je op een energiegevend of een energievretend moment botst, schrijf je dit op. Zorg dat je elke dag minstens één energiegevend en één energievretend moment opschrijft. Probeer deze momenten zo concreet mogelijk te omschrijven

Vul in onderstaande tabel in. Welke werkgerelateerde kenmerken kosten en geven jou energie?

Energievreters Energiegevers

👉Beantwoord voor jezelf de volgende vragen:

  1. Zijn er energiegevers die je meer zou kunnen inzetten tijdens je dagelijkse praktijk? Thuis, op je werk, in contact met vrienden, familie?
  1. Zijn er energievreters waar jij invloed op kan hebben? Op welke manier zou je deze energievreters kunnen verminderen? 
  1. Zijn er oplossingen, mogelijkheden te bedenken waardoor de energievreters energiegevers kunnen worden? Bijvoorbeeld in gesprek met elkaar gaan. Noteer deze en ga ermee aan de slag.

Om jezelf beter te begrijpen is het belangrijk inzichten in een context te plaatsen.
Je comfortzone is hoe je leven er nu uit ziet, waar je je comfortabel in voelt. Je kunt je binnen je comfortzone ontspannen. Je hoeft hier niets van jezelf. Geen moeilijke beslissingen te nemen, geen stappen te zetten naar groei en ontwikkeling.

Als je weinig nieuwe stappen durft te zetten in je leven heb je een mentaal beeld over jezelf waarin jij denkt wat jij wel en niet kunt én het heeft te maken met gewoontes. Gewoontepatronen die je hebt meegekregen vanuit je opvoeding, waar je vandaan komt en wat je door ervaringen in je leven bent gaan doen en blijven doen.

Wat is eigenlijk je comfortzone?

Veranderingen zorgen ervoor dat je in de ‘alert-stand’ komt te staan. Je hersenen maken dan stofjes aan. Als je te grote stappen wilt nemen, die je niet meer kunt overzien gaat je amygdala ontwaken, dat is een deel van je hersenen dat alarm gaat slaan. Het brein is namelijk zo ontwikkeld, om ons te beschermen tegen gevaar.

Dit laat je reageren alsof je heel erg schrikt, dan kun je gaan vechten, vluchten of bevriezen. De enige optie die je dan hebt, is alles heel gauw afblazen en terug gaan naar je huidige comfortzone. Dit is wat we bespraken tijdens onze gesprekken, wat ik het ‘sabotagebrein’ noemde. Je brein stelt dan alles in het werk om jouw in de veilige zone te houden, je comfortzone. En je dus de neiging hebt zaken aan te pakken zoals je gewend bent en te blijven zitten waar je zit. En dat is nu juist hetgeen, waar je graag verandering in wilt aanbrengen.

Op deze momenten kan je ook de 3-seconde regel inzetten. Tel af en kom in actie voordat je brein aan het denken en ‘gedachten schieten’ gaat. 

Daarbij is het ook goed het op te delen in kleine stappen. Kleine stappen, zodat je de situatie kunt blijven overzien, die niet té moeilijk zijn om verder te kunnen groeien. Ze zeggen niet voor niets vaak stap voor stap. Dan kom je ook bij je doel uit, hoe groot dit ook mag zijn.

Doordat je de amygdala niet wakker maakt, zorg je er ook voor dat je je stressniveau zo laag mogelijk houdt, waardoor het wel spannend is, maar leuk spannend. Een uitdaging, een prikkeling, willen groeien. 

En juist door dingen te doen, die buiten jouw comfortzone liggen, maak je jezelf bewust van ‘hoe zaken bij jou werken’. Welke gedachte roept het op? Welke gevoelens komen naar boven? Is het overwinnen van de spannende stappen iets waar je later met trots op terug kan kijken? 

Om vanuit de denkstand naar de actiestand te gaan, breng je andere mechanisme bij jezelf op gang. Het laat je groeien, nieuwe ervaringen opdoen, andere behoeften/verlangens/wensen aanwakkeren. Die wellicht al even waren ‘ingedut’. 

💚Hierbij 20 Manieren om je comfortzone uit te breiden
Welke spreken jou aan? 👉Kies er 3 en ga er mee aan de slag. 

  1. Praat elke dag met iemand op straat of in een winkel die je niet kent.
  2. Bezoek een nieuw restaurant, elke keer als je uit eten gaat.
  3. Begin met een sport die je normaal niet doet. Zoals hardlopen, yoga, boksen of snelwandelen.
  4. Doe vrijwilligerswerk.
  5. Begin met een cursus die duidelijk buiten je comfortzone ligt.
  6. Durf voortaan te onderhandelen over prijzen waar dat mogelijk is.
  7. Kijk een maand niet naar het nieuws.
  8. Schakel twee dagen je telefoon uit.
  9. Wees dapper en overwin een grote angst.
  10. Lach tegen vreemden.
  11. Laat de hond uit van je buren.
  12. Durf te solliciteren op je droombaan.
  13. Zeg tegen mensen dat je ze leuk vindt als dat ook zo is.
  14. Kijk in de spiegel elke dag en zie het allerleukste in jezelf!
  15. Zeg ja tegen een uitnodiging waar je normaal nee tegen zou zeggen, kijk wat er gebeurt.
  16. Geef twee weken een verslaving op. Zoals je telefoon, koffie, suiker, internet of een game.
  17. Vertel iemand die je mooi vindt dat je diegene mooi vindt.
  18. Ga op zoek naar een leuke groep mensen met dezelfde interesses, en word onderdeel van die groep.
  19. Reis in je eentje. Al is het maar voor een paar dagen.
  20. Durf de controle los te laten, en vertrouw erop dat andere mensen het overnemen.
  21.  Heb je hier zelf een idee dat je te binnen schiet nu je hier zo mee bezig bent? Iets wat er wellicht al langer leefde? …….
  22. ………

💚 Het onderzoek naar jouw belemmerende,
beperkende overtuigingen 👹 jouw monstertje

Het stukje in je brein, het sabotage-brein, is iets waar we al eens eerder over hebben gesproken. Weet je het nog? De metafoor voor je innerlijke criticus. Je  kunt het als het ware zien als een klein monstertje. Het kan je helpen door dit monstertje voor jezelf een naam te geven. Ik noem hem voor mezelf wel eens gekscherend draak.  “oh daar is m’n draak weer, die weet het weer beter!”. Door er wat humor aan te plakken, gebeurd er al iets in de dynamiek.

Met daarbij de herinnering dat dat jij je gedachten niet bent. Precies, laten we beginnen bij het begin: je
bent je gedachten niet. Dit weet je vast al. Wie je wél bent is de waarnemer, het deel van jou dat je gedachten kan horen, maar óók het deel van jou dat de keuze heeft om iets anders te denken of te doen.


Het helpt hierbij om je voor te stellen dat  jouw sabotage-brein, als een monstertje op je schouder zit en jou allerlei dingen toefluistert (of naar je schreeuwt) in je oor. 

Je identificeert je zo minder snel met wat er allemaal omgaat in je hoofd.

Je hebt als het ware twee raadgevers: Je mag jouw monstertje eigenlijk zien als een raadgever. Het is alleen wel belangrijk om te weten dat je 2 raadgevers in huis hebt en dat Mr. …. (jouw monstertje) niet de beste van de twee is. Hij is je raadgever vanuit angst. Jouw andere raadgever is namelijk je Innerlijke Wijsheid, je intuïtie of noem het je gevoel.
Dit is de raadgever naar wie je werkelijk wil luisteren. Zij wijst jou de weg, helpt je op jouw ware pad en spreekt tot je vanuit het grotere (de bron, vanuit het universum). Zij is je raadgever vanuit liefde (en vertrouwen). 

Nu denk je wellicht “wat zou het makkelijk zijn als we dit monstertje niet  zouden hebben” maar realiseer je dat jouw monstertje een belangrijke functie heeft. Zonder hem zou je namelijk niet kunnen groeien.
Je hebt vast al eens van dualiteit gehoord, bijvoorbeeld: zonder donker, geen licht. Zo werkt het met onze twee raadgevers ook. Ze zijn allebei nodig om onze ervaring in dit leven compleet te maken.

👹Je mag eigenlijk iedere keer als je merkt dat jouw monstertje actief is, het als een uitnodiging zien voor groei. Dat er als het ware nog een knopje in jou actief is waar hij op kan drukken en die jou belemmert. Anders gezegd; dat er een belemmerende overtuiging in jou leeft die jou klein houdt. Je monstertje heeft eigenlijk maar één doel en dat is jou in je comfort-zone houden. Hij is je raadgever vanuit angst en hij wil koste wat kost dat jij stagneert, dat je blijft doen wat je doet, dat er geen verandering plaatsvindt. Hoe klinkt dit?

💚Als je stagneert in je doen, heb je iets te doen in je zijn” 
Mabel Duchossoy

Je wil leren je keuzes te maken op basis van liefde of vertrouwen. Er wordt niet voor niets gezegd: angst is je slechtste raadgever. En denk nu niet dat je vanuit vertrouwen altijd op alles ‘ja’ gaat zeggen. Je zult ook heel zuiver voelen dat je vanuit vertrouwen ‘nee’ voelt.
Neem een diepe teug adem en stel jezelf de vraag die je voor jezelf beantwoord wilt hebben. Het antwoord drijft dan boven, zuiver en oprecht.
Dat is precies wat er altijd gebeurt: je voelt het zuivere antwoord, maar dan is vervolgens je monster er als de kippen bij en gaat hij van alles op je afvuren om je toch weer in je comfort-zone te houden. Daardoor voel je opeens weer de twijfel, onzekerheid of angst.
Hoe vaker je dit toepast,  hoe je gaat merken dat het makkelijker wordt. Makkelijk te herkennen wat er in jouw leeft. Je antwoorden gaan zuiverder worden. En wanneer je beter herkent wat er in jou leeft  hoe zuiverder jouw keuzes gaan worden. Hoe meer je de juiste keuzes zult maken, hoe meer je zult gaan vertrouwen dat het op deze manier steeds weer het beste voor je uitpakt. 


Zo zal jouw leven steeds mooier en kloppend worden. Vol plezier, groei en een diep gevoel van vertrouwen. De wereld heeft behoefte aan vrouwen zoals jij die het voortouw gaan nemen vanuit hun vrouwelijke kracht. Die durven te staan voor hun keuzes. Om ook het verschil te maken. Jij bent hier ook voor bestemd. Kleine stappen zorgen uiteindelijk voor grote verandering. 

En onthou, alles wat je nodig hebt zit al in je! 

Hieronder vind je een link naar een wegwijzer die je helpt om de te onderzoeken waar jouw overtuigingen zitten.

👉Pak voor jezelf je boekje en pen erbij en schrijf tijdens het kijken & luisteren wat er bij je opkomt. 

Energie en tijd is niet onbeperkt 
We hebben er heel weinig van, we moeten het gebruiken met zorgzaamheid omdat we het niet terugkrijgen. Hier refereerde ik ook naar met de oefening van jouw ‘ikken’. Onze tijd is een kostbaar goed, waarbij het belangrijk is bewust te kiezen, hoe je het wilt besteden.  Bewust worden is de start. In deze oefening refereer ik naar jouw doel. Hierbij bedoel ik het vinden van balans tussen hart en hoofd. In de breedte doen waar jij je goed bij voelt. Uiteraard zijn er zaken die moeten gebeuren, die je ‘moet doen’. Toch is het daarbij belangrijk wel de afweging te maken of dit iets is dat je jezelf oplegt, en/of het wellicht toch ruimte geeft voor verandering.

👉 Bewustwordingsoefening. 

1. Bijhouden: Waar gaat je tijd heen elke dag 24/7/365 in 30m tijdsduur.
Dit kan je iedere dag bijhouden, hoe ziet de flow van mijn dag eruit? Waar gaat mijn tijd heen? 

2. Beoordeel: waar je tijd heen gaat en beantwoord de volgende vragen voor jezelf 

  • Draagt dit bij aan mijn doel?
  • Moet deze taak echt gedaan worden?
  • Helpt deze taak mij om mijn doel te bereiken?
  • Welke taak doe ik die ik eigenlijk niet hoef te doen? Welke taken doe ik om de belangrijke taken niet te doen?
  • Welke dingen weet ik dat ik eigenlijk moet doen en doe ik niet?

3. Elimineer – Als het niet bijdraagt aan je doel of gezondheid, elimineer het. Niks is beter dan complete eliminatie.

4. Delegeer – Als het belangrijk is om je doel te bereiken maar niet zeer belangrijk, kan je het delegeren aan iemand? Zo ja, delegeer. Zo niet, wat moet er gedaan worden om het te delegeren?

6. Versterk – Als het zeer belangrijk/ productief is om je doel te bereiken, doe het meer, versterk het, doe het vaker.

7. Herhaal – Dit proces is een cyclus die je eindeloos kan herhalen dat verandert met tijd. Herhaal het wekelijks en stop nooit. 

Welke ballast wil jij droppen in de ontdekkingstocht waarop je je nu bevindt?

Welke ballast gaat je jouw lichter doen voelen. Met daarbij het bijeffect dat je je meer en meer kapitein voelt op jouw eigen schip? Door voorgaande oefeningen en inzichten die je hebt opgedaan, zijn er mogelijk al voorbeelden van jouw persoonlijke ballast. 

Als je voor jezelf helder hebt waar je afscheid van wilt nemen, is meditatie daarop gericht erg helend. Het werkt dan als het ware als losweken van wat jou niet meer dient. 

Muziek die daarbij past, hieronder. Kijk maar hoe het je klinkt, anders is er op youtube zo door te klikken naar een iets ander geluidsfragment. Maar laat het niet te leidend zijn, het belangrijkste is dat je er de tijd voor neemt. 

In de email zie je een link naar prettige rustige muziek die je erbij kunt aanzetten.

🌱Adem in:  Ik ben blij met mezelf en gun mezelf ontspanning en groei.
of ik adem liefde en licht in… of ik adem vertrouwen in
(kijk  wat voor jouw matcht, wat met jouw gevoel resoneert) 

🌱Adem uit:  Ik laat (wat je los wilt laten/afscheid van wilt nemen) nu los en laat het gaan. 

Daarnaast is het goed om van jezelf te weten waardoor jij stress en spanning los kan laten. Dit kan je bijvoorbeeld proberen: een goede nacht slapen, een wandeling in de natuur, een kop thee in alle stilte en rust, een massage of een meditatie. Of gewoon een flink potje huilen. Huilen zorgt ervoor dat je lichaam de spanning loslaat. Huilen is hartstikke gezond voor lichaam en geest.

Om structureel te kijken wat aan je kleeft en je niet meer dient, is het belangrijk tijd voor jezelf in te plannen

Als je verbonden met je Binnenwereld bent, doe je er goed aan om genoeg tijd voor jezelf in te plannen. Plan niet alleen tijd in voor ontspanning, maar besteed die tijd ook echt aan jezelf. Gebruik stilte om te luisteren naar je lichaam en te voelen wat er in je omgaat en waar je behoefte aan hebt. Vaak ben je meer bezig met de gevoelens van anderen dan met wat ze zelf voelen. 


👉 Bewustwordingsoefening.
Wat roept dit bij je op? Welke zaken wil jij graag loslaten?
Wat doet deze meditatie met je?


Reviews

Voetreflexmassages:

Jolanda
Ik kwam voor een ontspannende ervaring. Door jouw rustige houding wist je mij direct op mijn gemak te stellen, daarnaast was de behandeling erg prettig. Ik voelde tijdens de behandeling van alles gebeuren en toen we dit naderhand bespraken kwamen de reacties overeen met jouw bevindingen. Een ontspannende behandeling. Ik kom zeker bij je terug.

Coaching – de Binnenwereldmethode:

Marian
In mijn zoektocht om weer meer terug naar mijn gevoel te gaan kwam ik via Linkedln Janneke haar teksten tegen. Wauw!! was het eerst dat ik dacht, haar heb ik nodig!

En met succes, ik voel weer en durf er ook op te vertrouwen.

V
Janneke heeft mijn ogen geopend voor wat ik nu eigenlijk écht zelf wil. Ze heeft mij ook op weg geholpen om het pad uit te stippelen om daar te komen en om mijn bezwaren hierbij te overwinnen. Dankjewel! Het zijn niet veel woorden maar wel zeer gemeend.

S

Verbaasd was ik wat je in zo’n korte tijd kunt bereiken.

Ik heb de sessies met Janneke als zeer prettig ervaren. Ze heeft mij echt ondersteund om het pad te bewandelen en mezelf weer te vinden.

Meer dan dat, ik geef mezelf nu de ruimte om te ontdekken en dingen van mezelf te ontwikkelen. Waarvan ik niet wist dat ik ze had/heb. Geleerd om weer naar mijn gevoel te kunnen luisteren en te uiten.

Openheid, eerlijkheid en gevoelens… het mag er zijn ook tijdens de sessies.

 

 

 

Boost je gezondheid met: