Flow

Flow is een mentale toestand waarin je volledig opgaat in jouw bezigheden. Flow wordt gekenmerkt door op de betreffende acties gerichte energie en activiteit, volledige betrokkenheid daarbij en ook succes ervaren in de uitvoering ervan. Verder kan je in de staat van Flow boven je eigen kunnen uitstijgen en sneller leren en nieuwe inzichten verkrijgen.

De belangrijkste theoreticus achter dit concept is de Amerikaanse psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi. Hij kenmerkt de staat van flow met acht punten:  

 1. Men heeft een duidelijk doel;
 2. Concentratie en doelgerichtheid;
 3. Verlies van zelfbewustzijn: men gaat volledig op in de activiteit en vergeet zichzelf;
 4. Verlies van tijdsbesef: de tijd vliegt voorbij;
 5. Directe feedback: succes en falen ten aanzien van de activiteit zijn onmiddellijk duidelijk, zodat men daarop het eigen handelen direct kan aanpassen;
 6. Evenwicht tussen de eigen vaardigheid en de uit te voeren activiteit: de bezigheden zijn heel uitdagend echter nét niet te moeilijk om met succes uit te voeren;
 7. Een gevoel van persoonlijke controle over de situatie of activiteit;
 8. De activiteit is intrinsiek belonend, bijvoorbeeld erg leuk.

Met Flow-vergelijkbare ideeën en ervaringen zijn terug te vinden in oosterse spirituele tradities zoals het Boeddhisme en het Taoïsme. Ook bij sport, zoals bij het spelen van tennis met een tegenstander die het uiterste van hem vergt, kan de staat van flow worden ervaren.

Een staat van Flow wordt geassocieerd met het streven om een bepaald doel te bereiken, zoals het schilderen van een schilderij, het bespelen van een instrument of uitoefenen van sport. Ook een uitdagende taak op het werk of werken aan een scriptie kunnen tot een staat van Flow leiden. Deze toestand wordt gerealiseerd als er sprake is van:

 • een duidelijk doel met een manier om dit doel te bereiken en intrinsieke motivatie.
 • een optimale balans tussen de moeilijkheid van een taak en de specifieke vaardigheden van jou waarbij je je bewust bent de taak succesvol te kunnen volbrengen.
 • bij het uitvoeren jij ook direct feedback krijgt van de prestatie zodat deze de manier waarop deze wordt uitgevoerd direct kan aanpassen.
 • Je jou volledig op de taak richt en alle aandacht, gedachten, intenties en gevoelens hierbij betrekt.

Hoe beleef jij het moment dat je je in flow beleeft. Dat de tijd voortduurt en je je helemaal vermaakt, je met niets anders bezig bent dan dat. Je voelt je in je nopjes, krijgt er energie van en wil er het liefst meer tijd aan besteden. Ik sprak met een vriendin over het ervaren van flow. De energie die direct op haar gezicht verscheen, was geweldig. Blij, energiek, enthousiast, geïnspireerd. En aanstekelijk ook.

Hoe fijn zou het zijn als je iets doet waar je goed in bent, waar de energie van gaat stromen, je je blij en enthousiast over voelt en waarbij de tijd voorbij vliegt. Het eerste waar dan vaak aan gedacht wordt is werk, maar denk ook eens aan een hobby. Een tijdsbesteding puur en alleen voor jou. Iets wat je tussen door kunt doen, waarbij je jouw batterij kan opladen en vooraf al met een glimlach over nadenkt?

Wat maakt toch, dat we allerlei bezigheden aanhouden, waar we deze flow niet bij ervaren. Deze plichtsgetrouw blijven doen, zonder dat je je er echt prettig bij voelt. Het leven is te kort toch? Bewust keuzes maken.

Boeiend weetje: Ben jij een ‘autotelische persoonlijkheid’ ? (van het Griekse αὐτός autos, ‘zelf’ and τέλος telos, ‘doel’). Iemand die autotelisch is zoekt constant zelf naar nieuwe doelen of uitdagingen. Wanneer een doel is bereikt of een taak niet langer als uitdagend wordt beschouwd, zal een autotelisch persoon (zelf) op zoek gaan naar een nieuwe uitdaging.

Bewust kiezen voor de dingen die je wilt. Dat is iets waar ik met je mee aan de slag wil gaan. Onderzoeken. Zodat het weer gaat stromen en de ideeën ook weer komen. Zet de poort maar open!

Lijkt het je wat?

janneke

Related Posts

Maak een U-turn!

Mannen of vrouwen?

Nazomerplannen

Hartestem of harde stem

No Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Reviews

Voetreflexmassages:

Jolanda
Ik kwam voor een ontspannende ervaring. Door jouw rustige houding wist je mij direct op mijn gemak te stellen, daarnaast was de behandeling erg prettig. Ik voelde tijdens de behandeling van alles gebeuren en toen we dit naderhand bespraken kwamen de reacties overeen met jouw bevindingen. Een ontspannende behandeling. Ik kom zeker bij je terug.

Coaching – de Binnenwereldmethode:

Marian
In mijn zoektocht om weer meer terug naar mijn gevoel te gaan kwam ik via Linkedln Janneke haar teksten tegen. Wauw!! was het eerst dat ik dacht, haar heb ik nodig!

En met succes, ik voel weer en durf er ook op te vertrouwen.

V
Janneke heeft mijn ogen geopend voor wat ik nu eigenlijk écht zelf wil. Ze heeft mij ook op weg geholpen om het pad uit te stippelen om daar te komen en om mijn bezwaren hierbij te overwinnen. Dankjewel! Het zijn niet veel woorden maar wel zeer gemeend.

S

Verbaasd was ik wat je in zo’n korte tijd kunt bereiken.

Ik heb de sessies met Janneke als zeer prettig ervaren. Ze heeft mij echt ondersteund om het pad te bewandelen en mezelf weer te vinden.

Meer dan dat, ik geef mezelf nu de ruimte om te ontdekken en dingen van mezelf te ontwikkelen. Waarvan ik niet wist dat ik ze had/heb. Geleerd om weer naar mijn gevoel te kunnen luisteren en te uiten.

Openheid, eerlijkheid en gevoelens… het mag er zijn ook tijdens de sessies.

 

 

 

Boost je gezondheid met: